lørdag 2. august 2014

Farging med orebark

Frøken Snupp og jeg har ønsket oss brunt garn, og har derfor farget en "runde" med orebark. 
Barken tas av kvistene og kokes i tre-fire timer, minst. Jeg pleier å etterfylle med litt vann hvis det fordamper mye. Etter at det er ferdig kokt, farger jeg garnet i det vannet som er igjen, og tilsetter ikke mer vann da. Det gir en mer konsentrert farge. 
For å få et så brunt/mørkt resultat som mulig, har jeg beiset med potaske, 1 teskje per 50 gram garn. (+ litt ekstra. Til 100 gram garn, brukte jeg her 3 teskjeer) 
Det mørkeste er fra første badet, og da det var mye farge  igjen i vannet, farget vi en omgang til. Det ble den lyse brune. Jeg brukte 100 gram garn her også, og 3 teskjeer potaske til beising. 
*****
Jeg har fått spørsmål flere ganger om hva slags garn  jeg bruker. Det jeg bruker aller mest, er vasket, ubleket garn i ren ull. Noen ganger bruker jeg bleket garn (hvitt) eller lyse grått, men da bemerker jeg dette spesielt. Så til dere som følger litt med på fargingen min; dersom ikke annet er oppgitt er det ubleket garn jeg har brukt. Og jeg bruker ikke superwash behandlet garn, for det trekker farge på en helt annen måte. (fordi det er behandlet med kjemikalier)
*****
I mange bøker står det at man skal væte garnet før man farger det, for da skal garnet trekke mer farge. Jeg har prøvd det, men kan ikke si at jeg synes fargen ble noe bedre enn om jeg bruker tørt garn rett i fargebadet. Derfor gidder jeg ikke væte det. Jeg er bare nøye med at at garnet blir dyttet godt ned i vannet i starten, slik at ikke noe blir liggende over vannflaten uten å trekke farge. Det fungerer så bra, så!
*****

Ha det bra alle sammen! 
Stor klem fra meg :)